Startkit för att teckna med Promarkers

startkit 5 must haves viktiga för teckna med markers

För att rita på det sättet jag gör, med Promarkers, behöver du 5 saker. Som ett startkit och jag beskriver de fem sakerna närmare i denna nybörjarguide. Du får ta del av några av mina personliga favoriter och tips. Och länkade inköpsställen i slutet.Promarkers är tuschpennor som är allt annat än de 24-pack ”barnpennor” du köper till kidsen.5 saker du behöver för att rita som jag gör

Startkitet består av blyertspenna, fineliner, sudd, tuschpennor och papper. Alla hittar sina egna favoriter och jag går igenom mina i den här listan.

1: Blyertspenna för skiss

blyertspenna skatteverket


Jag skissar alltid med blyerts först. Känns skönt att kunna sudda och ändra innan jag är nöjd. Det funkar med vilken blyertspenna som helst eftersom du ändå ska sudda bort det sen. Nåt att tänka på är att rita såpass löst att det inte blir ”osynliga streck” kvar på papperet efter suddning. Men om du är säker på din sak så skippa blyerts och hoppa direkt till nr 2.

2: Fineliner för konturer

fineliner staedtler 0.3 promarkers


När du är nöjd med din skiss fyller du i blyertsstrecken med en fineliner. Det är en vattenfast penna med tunt stift. Jag använder svart till konturerna och som standard tjocklek 0.3, men det är verkligen en smaksak vilken tjocklek man gillar. Till större teckningar brukar jag ha tjockare fineliner (och vice versa). Ända fram till nu har mitt favoritmärke varit Uni Pin, men sedan provade jag Staedtler och har numer bytt favvo. Köper oftast flerpack med t.ex. 5 pennor i olika tjocklekar. Plus en extra 0.3 😉

3: Suddgummi

suddgummi staples pro markers


När alla konturer är ifyllda kommer det tråkigaste momentet av alla – att sudda blyertsstrecken. Snark. Men men, det är straffet för att inte våga rita direkt med finelinern. Det är viktigt att suddet är nytt och mjukt. Om du letar fram ett gammalt sudd där gummit har börjat torka så blir det svarta fula streck och inget bra resultat. Gamla sudd är faktiskt bara att slänga tycker jag. Suddet på bilden är ett bra sudd!

4: Promarkers för färgläggning

promarkers tusch tuschpennor


Nu kommer det roligaste – att färglägga. Promarkers är tuschpennor som är allt annat än de 24-pack ”barntuschpennor” du köper till kidsen. Eftersom Promarkers är halvtransparenta och ganska blöta så blir det heltäckande istället för de här strecken som vanliga tuschpennor ger. Promarkers finns i massa olika paketeringar; startkit, skintones, gråskala, enstaka. Jag kommer att skriva ett enskilt blogginlägg om Promarkers.

5: Markerpapper

marker-papper marker pad viking bleedproof promarkers


Slutligen behöver du ett särskilt papper framtaget för marker-pennor. Jag vet att det finns de som använder andra sorters papper men jag tycker personligen att det är en stor skillnad att måla på avsedda marker-papper. De har en speciell yta som gör att pennorna kommer till sin rätt. Du ska leta efter ordet bleedproof eller marker paper/marker pad när du ska köpa marker-papper.

Jag rekommenderar ett tunnare papper till nybörjare, som ovan 70mg. Jag själv ritar numer helst på papper som är mer än 220mg men tycker helt klart att man ska börja på 70mg. Det är lättare att lära sig hantera pennorna med och det är billigare per ark.

Inköpsställen

Penstore, Clas Ohlson, Panduro och Hobbyboden här i Östersund är de butiker jag brukar handla från. Jag handlar nästan allt online men är så glad att Hobbyboden finns de gånger jag behöver något direkt. Det är billigare att köpa paket, men det går också att köpa Promarkers styckevis.

Fler liknande inlägg

Jag har planerat att skriva fler sånahär inlägg. Jag kommer definitivt djupdyka i Promarkers och även i marker-papper. Det är nu jag önskar att jag kunde få till det här med anmälan till mitt månadsbrev, men den kokosnöten har jag inte fått upp ännu… *emoji med hjärnan utanför* Återkommer om den saken!

Presenttips till skolavslutningen

Tänker mig ett sånthär startkit som en superkul present till ditt barn inför sommarlovet. Jag garanterar – det är roligare att rita med bra pennor.

Sandra

3 reaktioner på “Startkit för att teckna med Promarkers

  1. Tack! Bra tips Ser fram emot att läsa mer i kommande inlägg om pennorna!

    1. Ska göra mitt bästa

  2. […] här blogginlägget blev ett så kallat dagboksinlägg, inga materialtips eller tutorials från C&C-Sandra, men en inblick i personen, mamman, frun, systern och […]

Lämna gärna en hälsning! Jag besvarar alla kommentarer ♡